Hiekkarannan kunnostusta – yhden naisen maansiirtoshow

Image 26.10.2014 17.48.38 1065

Pintavesi ei ole aiemmin ollut näin matalalla, että kallion juuressa lepäävät kivet näkyisivät. Kallion seinämästä näkee hyvin millä korkeuksilla vesi aiempina aikoina on ollut.

Wuppiduu! Ulkona paukkuu pakkanen ja vihdoin on hyvä sauma sulattaa pakastin. Tässä kun odottelen sulavien jääpaakkujen haihtumista, niin aloin tekemään tutkimustyötä, miten voisimme kunnostaa hiekkarantaa. Rannan kunnostamisesta tulee terassin rakentamisen ohella kevään/kesän 2015 projekti. Tarkoituksenani on kunnostaa kuivaa rantaa, sekä järven pohjaa.

Hiekkarantaa on käytetty vuosien mittaan säännöllisesti, mutta esim. rikkaruohojen kitkemistä on tapahtunut epäsäännöllisemmin. Viime kesänä, siis 2014 aloin kiivaammin kitkeä sitkeitä kasvustoja. Hommahan vaan alkaa hetken kuluttua aina alusta….Siltä se ainakin tuntuu.

Erona edellisiin vuosiin, niin siivosin viime syksynä rannalta pois myös valtavan määrän kasviperäistä jätettä, kuten esim. järviveden tuomaa kasaantunutta kuollutta mustaa kasvihilettä. Ajatuksenani on seurata, onko perusteellisemmasta siivouksesta merkitystä mm. mutapohjaan. Kesällä 2104 järven pinta oli ennätyksellisen alhaalla, joten luultavasti sain siivottua nimenomaan järvenpohjaa. Näin toivoisin ainakin.

Image 26.10.2014 17.47.40 1058

Tässä mennään jo puolivälissä ja aikamoiset kasat vielä lapioitavana…

 

Image 26.10.2014 17.48.45 1066

Ei ollut ikävä punttista tätä hommaa uhkiessa.

Lisäksi pitää kitkeä lisää lumpeenlehtiä juurineen, jotka ovat alkaneet vallata uimareittejämme. Poimin järven pohjasta myös aimo annoksen keppejä ja jopa pari tukkia… Rantaviivaa kaunistaa vahva puusto, joten ei ole ihme että kovassa tuulessa järveen tipahtaa pari oksaa.

En osaa vielä itse päätellä ovatko viime kesän ponnistelut hikipisaroineen tuottamassa tulosta, kun toisaalta saattaa sulava kevätjää paljastaa saman työsavotan, luonnon omaa kiertokulkua kerrassaan.

Image 26.10.2014 17.48.58 1067 Image 26.10.2014 17.47.07 1053

Image 26.10.2014 17.46.46 1051

Valmis talvea varten.

Eräissä kunnostusohjelmissa on esitelty tapaa, jossa järven jäälle levitetään kangasta ja sen päälle tuodaan hiekkaa, jotka sitten vajoavat järvenpohjaan. Itse pääsin tutustumaan samantyyppiseen rantaan. Hiekkainen pohja oli kyllä mukava jalkapohjalle, mutta toisaalta joissain kohdissa pilkotti kangasta ja laineet ja virtaukset olivat selkeästi liikuttaneet pohjaa. Eli pohdinnaksi jäi miltä kunnostettu pohja mahtaa näyttää joidenkin vuosien kuluttua? Ja miten estää uuden kerroksen mutaa muodostumisen?  Vaikka kuinka siivoaisi omaa rantaa, niin silti virtaukset tuovat jos mitäkin tavaraa.

Tuosta ”one woman -maansiirtoshow”:sta oli kuitenkin yllättäen tuplahyöty, sillä sain kärrättyä jätteet pahimpiin kuoppiin meidän improvisoidulle tielle.

Image 26.10.2014 17.46.30 1050

Aika monta kärryllistä hupeni ”Via de la mutatie:lle”

Nyt aion kuitenkin alkaa etsimään enemmän tietoa siitä mitkä toimenpiteet edesauttaisivat hiekkarannan siistinä pysymiseen. Jos sinulla on jotain hyviä vinkkejä, niin olisi hienoa jos jakaisit ne minulle ja muille kiinnostuneille 🙂 Viestiä voi tiputtaa helposti kommenttikenttään tai laittamalla sähköpostia pienitorpparannalla@gmail.com.

Ei sitten muuta kun biitsikelejä kohti!

Terveisin, Pieni torpparinne

One thought on “Hiekkarannan kunnostusta – yhden naisen maansiirtoshow

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s