Säteilevän energistä puhetta

Kiinnitimme toisen aurinkopaneelin katolle viikonloppuna ja tulipa mieleen, että enpä ole vielä käynyt läpi tätä aurinkoenergiaa kanssanne. Suurin syy on, että voin tässä kaikkitietävänä myöntää että nämä fysiikkaan liittyvät juttuset eivät ole ihan sitä omintani 😉 Nämä asiat ovat sinäänsä vekkuleita, että kuulemma kun minä puhun väreistä ja sävyistä miehelleni niin se on samaa hepreaa kun hän yrittää kertoa ampeereista, verkkovirrasta, tasavirrasta, vaihtovirrasta jne. tai miten meidän aurinkoenergiasysteemi ylipäätänsä toimii.
aurinkopaneliedesta aurinkopanelitakaa
Joten ensi alkuun olkaa ymmärtäväisiä ja käyttäkää villisti omaa mieleikuvitusta, niin ehkä saatatte napata ajatusvirrastani kiinni kun koitan parhaani mukaan kertoa nämä teille.

Päädyimme aurinkoenergiaan kun olimme saaneet tarjouksen paikalliselta sähkönjakeluyritykseltä. Pelkkä sähköjen vetäminen tontille olisi maksanut rapiat 5000€, mikä on meille pitkä penni. Itseäni ihmetytti mistä moinen summa edes muodostuu, kun ihan lähellä on monta sähköistettyä mökkiä, joten ei olisi tarvinnut kaukaa tuoda sähköjä meille? No oli miten oli, ehkä hyvä näin.

Viime keväänä kävimme OmaMökki -messuilla ja siellä jututimme pari aurinkoenergiaratkaisuja myyvää esittelijää. Olimme  valmiiksi laatineet listan mihin toimintoihin tarvitsemme sähköä, kuten esim.:

 • valaistus, 8 kpl spottia katossa ja pari lukuvaloa
 • jääkaappi
 • televisio
 • vesipumppu
 • laturit (usb)
 • …ja invertterin kautta latausmahdollisuus sähköiselle hammasharjalle, akkuporakoneelle jne.
aurinkopaneliUSB

Sähkö- ja usb-piste. Piste. Piste.

Lopputulemana oli yksinkertaisesti:

 • akuston kapasiteetti tulee olla alusta alkaen tarpeeksi iso (-> satsaa akkuihin)
 • aurinkopaneeleita voi sitten lisätä akustoon myöhemmin tarpeen mukaan, mutta ei toisinpäin
 • mikäli hankkii pari akkua, on viisasta ostaa ne samaan aikaan

  Näin ollen hankimme yhdeltä edustajalta 2 kpl AGM -akkuja (á 300 Ah), 1x 160 W aurinkopaneelin (sis. kiinnitysteline), jääkaapin, vesipumpun ja sulakekaapin. Tämän lisäksi olimme hankkineet erikseen lataussäätimen. Lisäsimme aika pian kokonaisuuteen vielä yhden 160 W:sen aurinkopaneelin lisää, koska myyjän myyntipuheista poiketen mielestämme lisäkapasiteetille oli tarvetta pidemmän yksijaksoisen oleilun aikana.

  Aurinkopanelitoimii

  Näistä voipi sitten ihailla ja päätellä miten paljon virtaa saadaan akkuihin ja paljon sitä kuluu jne.

  Tällä yhdistelmällä ja kulutuksella olemme pärjänneet hyvin tämän ensimmäisen kesän. Parasta kokonaisuudessa on mielestäni omavaraisuus ja ekologisuus. Meidän kulutuksella ladatut akut ovat riittäneet yli kaksi viikkoa yhteen menoon. Sitten olemme olleet poissa päivän tai parin, jolloin akut ovat jälleen latautuneet täysin. Kaikki riippuu luonnollisesti säästä, sekä käyttöasteesta.

  Hyvä puoli on myös että asennuksen ja sähkötyöt saa tehdä ihan omatoimisesti, koska kyseessä on matalajännite.

  Ainoa haittapuoli on varmaankin esteettisyys kun vilkaisee katolle. Kattomme kaltevuus on juuri toisinpäin kuin olisi optimaalista aurinkopaneleita ajatellen. Mutta haluamme parhaimman näkyvyyden järvelle ja toki lämmityksen kannalta on järkevää pitää avonaista, eli ikkunallista puolta kohti etelää on meidän vain hyväksyttävä nämä pari ylimääräistä ”siivekettä” katolla. Olisi tietysti ollut kauniimpaa jos nuo panelit olisi voitu sijoittaa katon mukaisesti lepäämään näkymättömästi, mutta tulloin ne olisivat olleet suunnattu varjopuolelle ja energiansaanti olisi rajoitetumpaa.

  Image 29.09.2014 11.46.23 1006

  Yksi aurinkopaneeli on kohdistettu aamupäivän säteitä varten ja toinen iltapäivän energiafiidiä.

  Eipä sitten muuta kun foliohatut päähän ja kohti uutta viikkoa!

  Terveisin, Pieni Torpparinne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s