Sisälattia – eristämistä ja lattialautaa

IMG_3199

Arkea kultareunuksella. Kuulaisina ja aurinkosina aamuina on ollut rauhoittavaa tallustaa polkua pitkin työmaalle.

Olenkohan joutunut hämäläisten aikavyöhykkeelle, kun en ole onnistunut julkaisemaan artikkelia pitkään aikaan?  😉  En vaivu keskittymään siihen mitä olen jättänyt tekemättä, vaan raivaan tästä aamupäivästä aikaa päivittämään tilannetta. Onneksi puhelin on pullollaan kuvia, joten on helppo verestää muistia.

IMG_3216

…tosin välillä on ollut sakea sumu peittämässä hiljaista järveä.

Edellisessä päivityksessä kerroin siitä, kuinka olimme saaneet asennettua vaneria alapohjaan. Siitä hetkestä on ehtinyt vierähtää viikkoja. Vanerilevyjen jälkeen jatkoimme eristämällä lattiaa. Vanerilevyn päälle leikkasimme Ekovillalevystä sopivia paloja siten, että pohjalle tuli 100 mm ja sen päälle 50 mm paksuinen levy. Asettelimme palat lomittain niin, että kaikki saumat jäivät piiloon, jottei ilma pääse kulkemaan raoista.

IMG_3218

Leveyden puolesta Ekovillalevyt sopivat nappiin jokaisen ”lokerikkoon”, pituussuunnassa piti hieman leikellä ja sommitella jotta pinta olisi ilmatiivis.

WP_20131019_12_09_35_Pro

Kokemukset Ekovillan käytöstä ovat todella positiiviset. Omaan kotiimme asensimme samaa tavaraa puhallusvillana, joten täten sen ominaisuudet olivat tutut. Levynä Ekovillaa on helppo käsitellä, mm. sen leikkaaminen on todella vaivatona kun käyttää apuna villaveistä ja viiltää ensin hieman leikkuukohtaa. Tästä olen tehnyt myös viedon, jonka julkaisen myös tänne blogiini.

Kun villat olivat paikoillaan, oli vuorossa pahvin asennus, aivan kuten katon eristämisessä. Koko alue tulee vuorata pahvilla ja pahvin saumat teipata ilmatiiviksi, jottei ilma pääse karkailemaan. Pahvi asennetaan seinärajaan siten, että se taitetaan kahtia ja puolet helmasta nousee seinää pitkin ylös. Sen jälkeen levitetään pahvi vakaatasoon niin, että saumat ylittävät n. 20 cm jokaiseen suuntaan.

WP_20131019_12_45_17_Pro

IMG_3204

Pahvit paikoilleen ja lattialankkujen paketit auki ”temperoitumaan”.

Eristetyn ja ilmatiiviin pinnan päälle laitoimme vanerilevyjä, jotta tilassa olisi helpompi kulkea eikä tarvitse varoa jokaista askelata. Vaarana on, että kävelee suoraan villan päälle, jolloin pahvi saattaa mennä rikki.

Näin pääsimme vihdoin asentamaan lattiaa! Valitsimme lattiaksi nk. mökkilaatuista lattialautaa, minkä kosteuspitoisuus on n. 10-15% luokkaa. Tällöin lattia elää lämpötilavaihteluiden mukaan. Lattialauta on 95 mm levyistä ja 28 mm paksusta kuusilattiaa.

IMG_3219

Alussa oli hieman ahdasta, kun eri kasoja ja työvälineitä tuli siirtää, eikä neliöitä ollut paljoa käytössä.

IMG_3224

Käytännöllisiä kulkusiltoja voi hyödyntää lattiaa asentaessa. Näin pysyy pahvit ehjinä. Kuvassa näkyy myös teippaussaumat.

IMG_3203

Tämän työpisteen kohdalla piti meidän ”turvallisuuspäällikön” ummistaa silmiä…

IMG_3225

Työ etenee palapelinä.

IMG_3226

Laudat ovat kauttaaltaan pontattuja, joten asentaminen on suhteellisen helppoa ja kustannustehokasta. Ruuvasimme urospontista kiinni ja viimeisestä laudasta poistettiin naaraspontin alempi osa, jolloin laudan sai ”tiputettua” paikoilleen. Porasimme jokaisen laudan päädystä, ettei lauta pääsisi halkeamaan. Urosponttiin emme poranneet reikiä, vaan ruuvasimme suoraan kiinni.

IMG_3202

Valmis lattia oli niin kaunis, että aloin jo hetken miettimään miten saisin värin pysymään niin luonnollisen vaaleana… Mutta kyllä taidan kuitenkin maalata valkoiseksi.

 

WP_20131026_18_22_25_Pro

Kun lattia oli asennettu, niin suojasimme uuden pinnan pahvilla. Tämän lisäksi laitoimme vielä pahvin päälle vanerilevyjä kulkuväyliin ja työkalujen alle, jottei uusi pinta kärsisi kolhuista ja naarmuista. Näin syksyllä etenkin kun maa on märkää ja mutaista, tuppaa kengänpohjat tuomaan vaikka mitä lisukkeita mukanaan.

IMG_3236

Sahauspisteemme ulkona…. All I can say: lits & läts.

IMG_3231

Päivät lyhenevät, joten olemme valmistuneet ”kuutamokeikalle” 😉 Tehokas työvalo sekä valaisee, että luovuttaa pientä lämpöä, näin tarkenee jo tallustella villasukilla sisällä.

Nyt on lattia pientä huonetta lukuun ottamatta valmis. Itse lattialautojen kiinnittämisessä ei mennyt paljon aikaa, joten vielä on odotettavissa työsarkaa noin 1-2 h, niin lattia on kauttaaltaan kiinnitetty. Sen lisäksi pitää lattia vielä maalata, luultavasti vasta ensi keväänä. Valmis lattia tuntuu aivan täydelliseltä ja erittäin tukevalta.

Seuraavaksi meillä on edessä ikkunoiden ja oven kiinnittäminen. Itse asiassa aloitimme työt viime viikonloppuna, mutta saimme luvan antaa periksi heti kun ikkunat oli nostettu sisään. Nimittäin ikkuna- ja oviaukkoa tulee hieman työstää… Siitä enemmän seuraavaassa artikkelissa.

Pian nokka taas kohti työmaata, joten lähden kiinnittämään peräkärryä autoon ja toivon ettei tarvitse käyttää pakkia. Ehkä on syytä laittaa ylimääräinen kerros maskaraa, jos tarvitsee pyytää apua? 😉

Antoisaa viikonloppua ystäväiset!

Terveisin, Pieni torpparinne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s