Sisäkatto kattopanelia vaille valmis

Tänään voi kiittää maukasta Torpan limppua, jota aloin leipomaan. Nimittäin sitä leipoessa tarjoutui oivallinen tilaisuus päivittää jälleen kuulumisia rakennustyömaalta. Taikinan täytyy kohota kaksi tuntia, joten sinä aikana ehtii hyvin nakutella parit rivit.

IMG_3089

Ulkovuorauslaudoitus ei ole aivan valmista, mutta aloitimme siistit sisätyöt pari viikkoa sitten. Ensi alkuun piti hieman fikasilla kattorakenteiden poikasia, eli porata tuuletusreikiä, jotta ilma pääsee kulkemaan rakenteissa. Korkeimpaan kohtaan porasimme sitten myös isomman tuuletusreiän seinään, jotta ilma myös vaihtuu. Päätimme rakennuspuuhien aikana, että alkusuunnitelmista poiketen laitamme hieman eristettä.  Koska mökki tulee olemaan kylmiltään talvisin, niin osoittautui eristeiden valinta yksinkertaiseksi. Nimittäin pienen taustatyön jälkeen päädyimme yhteen lopputulokseen; ekovillaan. Sen ominaisuudet sopivat parhaiten rakennukseen, jonka lämpötila- & kosteuden vaihtelut ovat suuret.

IMG_3103

Sen jälkeen alkoi jälleen varsin epäergonominen vaihe. Lienee tarpetoonta tässä vaiheessa mainita, miten tuskallista on työskennellä kattorakenteissa. Tähän mennessä katon työstäminen on ollut ehdottomasti haastavin, raskain ja epämukavin, piste. No jottei tämä nyt heti ala valitusvirrellä, niin jatketaan katsaustamme.

Kun kolot olivat valmiit, niin kiinnitin vielä verkkoa tuuletusaukkoon, jottei vain mikään pieni kipittäjä tai liitäjä pääsisi pitämään minua hereillä öisin.

IMG_3102

Tuuletusaukko verkotettuna.

Kun verkot olivat paikoillaan kiinnitimme kattorakenteisiin Ekovillan pahvia, jottei sisäilma pääse karkaamaan taivaan tuuliin. Pahvivuodat kiinnitimme kattopalkkien väliin niittaamalla. Työtehtävänä kun oli niitata pahvit ylös kattopalkkeihin, niin alkoi aika nopeasti niska-hartia-käsivarsi -osasto puutua. Hommaa ei keventänyt arvaamattomasti toimiva sinkilä. Oh boy, tässä vaiheessa alkoi tilanne tuoda esiin tulisempia luonteenpiirteitä. Siinä vaiheessa oli hyvä väistellä pinkoavia niittejä ja suodattaa kuulemansa. Seuraavalla rautakauppareissulla korotimme budjettiamme 50 €:lla ja investoimme uuteen sinkilään, jonka luvattiin toimivan myös ylöspäin käytettynä. Uusi vehje oli huomattavasti kookkaampi, mutta selkeästi kevyempi. Näin saimme homman taas jatkumaan hieman sujuvammin.

IMG_3164

Good sinkilä
Bad sinkilä, very bad.

Sitten aloimme toden teolla eristämään. Aloitimme työvaiheen nurkista, eli tähtisäteeseen tuli leikata oikean kokoisia ekovillapaloja. Tähtisäteet ovat kaikki hyvin uniikin mallisia, joten mistään tarkoista mitoista saattoi vain unelmoida. Ei auttanut muu, kun silmämääräisesti leikata villapaloja.

Eristevillan tulee jäädä tarpeeksi alas, eli sitä ei pidä tunkea ylös kattoon asti. Villan tulee ikään kun levätä pahvin päällä. Täten oli oltava tarkka leikatessa villapaloja, jotta ne olisivat oikean kokoisia pingottuakseen jokaiseen väliin.

IMG_3104

Tähtisäteeseen asennetut villat.

WP_20130921_14_39_15_Pro

Kattopalkkien välissä pingotettu villa ja pahvi kiinnitettynä. Villan yläpuolelle jää tarpeeksi tilaa ilmanvaihdolle.

IMG_3100

Pahvit niitattuna ja eristepala odottamassa asennusta.

Kun villat sai paikoilleen tuli vain sarjatulittaa niittejä pahvivuotiin ja osua kattopalkkiin. Sen jälkeen teipattiin kaikki saumat ja kiinnitettiin koolaukset kattoon. Koolauksiin tulee ensi keväänä lopullinen ja näkyvin osa, eli kattopaneli. Mutta ennen kattopaneleita tulee tuoda mm. sähköt spotteihin.

IMG_3149

Rautakaupassa missä kävimme yhtenä sumuisena sunnuntaina, ei löytynyt valikoimasta Ekovillan saumausteippiä, joten päädyimme ostamaan Sitko -teippiä. Varsinaista ihmeteippiä!

IMG_3156

Teimme pienen huoneen omana moduulina, koska tulevaisuudessa siihen on tulossa löylyhuone, jolloin kaikki pitää repiä auki ja tehdä toisin.

Tämän työvaiheen jälkeen emme malttaneet odottaa seuraavaan päivään. Vihdoin saimme purkaa telineet myös sisältä. Tuntui kun ihan eri tilalta.

IMG_3151

Sitten vain sorkkarauta heilumaan!

IMG_3153

Bye bye, sisätilan rakennustelineet. Aika huomattava määrä puutavaraa uppoaa niihinkin.

Samaisena ja sumuisena viikonloppuna jatkoimme vielä hieman. Aloitimme rakentamaan väliseinien koolauksia. Niistä enemmän seuraavassa artikkelissa.

IMG_3094

Aamuinen sumu paljasti valtaisat hämäkkiseitit koko metsän verran.

IMG_3087

Aamulla ei nähnyt toiselle puolelle järveä. Ennen sumua oli näky uskomattoman kaunis, kun järvestä nousi höyryä joka tiheni tihenemistään ja lopputulos näkyy kuvassa.

Nyt menen paistamaan limput ja kun ne paistuvat uunissa parin tunnin ajan jatkan kirjoittamista seuraavasta vaiheesta.

Palaamisiin ystävät!

Pieni torpparinne

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s