Perustus: Ruuvipaalu

Sen verran vauhdikasta touhottamista on ollut, ettei ole löytynyt sopivaa hetkeä nakutella viimeisimpiä päivityksiä. Viime aikoina on alkanut tapahtua konkreettisia – tai ehkä tässä yhteydessä perustavan laatuista etenemisiä rakennuspuuhissa. Ja hyvä niin!

image

Tässä kirjoittamisnurkassa kelpaa nakutella.

Perustuksen valinta

Päädyimme valitsemaan perustukseksi ruuvipaalut monesta syystä.

Naapurimme oli vuosia sitten suositellut kovasti ruuvipaalujen käyttöä, kun hän rakensi omaa terassia. Vakuutuimme näkemästämme ja heidän hyvistä kokemuksista, joten aloimme selvittämään ruuvipaalujen käyttöä suunnitelmien ollessa vielä alkuvaiheessa.

Ruuvipaalujen etuna on mm. nopeus, helppous ja meidän kohdallamme edullisuus. Tontillemme vie ainoastaan nk. historiallinen talvitie, jonka tarkoituksena oli toimia hevosille väylänä järven jäälle. Täten tuo samainen tie ei kanna suurta kuormaa kesäisin tai etenkään märällä kelillä.

image

Jos olisimme valinneet toisenlaisen perustuksen olisi meidän ensiksi täytynyt työstää tie kunnolliseksi, jonka kustannukset olisivat voineet arvioiden mukaan nousta 2000-3000€ luokkaan.  Lisäksi mittavammat kaivuutyöt ja maan täyttö olisi myös ollut kalliimpaa.

Ruuvipaalut Paalupisteeltä

Ruuvipaalut tilasimme suoraan  Paalupisteeltä. Haimme ne näppärästi sieltä omalla peräkärryllä.
Tässä kohtaa täytyy mainita, että saimme heti alusta alkaen erinomaista palvelua. He laskivat kaikki tarvittavat kuormitukset yms, jotta osasimme tilata oikean kokoiset ja määrän ruuvipaaluja.

Lisäksi kun kävimme paikan päällä saimme kunnon tuote-esittelyn erilaisista käyttömahdollisuuksista, joten ehkä haemme sieltä vielä lisää laituria, terassin jatko-osaa tai vaikka lipputankoa varten?

IMG_2330

Paalupisteen ruuvipaaluja, joka lähtöön ja tarkoitukseen.

IMG_2331

Suomalaista laatutyötä. Ruuvipaalut valmistetaan käsityönä Paalupisteellä Porvoossa. Tuntui turvalliselta valinnalta asioida itse tuotteen valmistajan kanssa suoraan.

Meidän rakennukseen päädyttiin ottamaan 12 kpl koneasennettavia 2,40 m ruuvipaaluja, sekä 8 kpl 2,00 m ruuvipaaluja terassia varten. Paalut kestävät laskelmien mukaan noin 5000 kg rakennelman.

Ruuvipaaluissa löytyy myös käsinasennettavaa mallia kevyempää rakennelmaa varten. Käsinasennettava ruuvipaalu kierretään paikoilleen rautakangen avulla ja muistaakseni 1 kierros vastaa 14 cm.

IMG_2332

Paalupisteeltä saimme myös paikallisen kaivinkoneyrittäjän yhteystiedot, jolta löytyy tarvittava kalusto ruuvipaalujen asentamista varten.

WP_20130608_035

Ruuvipaalujen asentamista varten täytyy kaivinkoneella olla väännin, jonka holkkiin paalu kiinnitetään.

Olimme myös etukäteen tilanneet tontille nupillisen soraa salaojien ja saunapallon pohjalle, sekä rakennuksen alle tulevalle alueelle.

WP_20130608_063(1)

Tästä se päivä lähti käyntiin.

Kesäkuun alussa tontillemme kurvasi kaivinkone. Aurinkoisena lauantaiaamuna klo 7.30  haukkasi kauha maata. Kaivinkoneella oli monta tehtävää; tasata maata, poistaa suuria juuria, porata ruuvipaalut, asentaa salaojat ja saunapallo, sekä laittaa sorat tulevan rakennuksen alle.

WP_20130608_020

Ensin tuli kuoria maata ja mitata oikea korkeus, joka oli 88,00 m yli merenpinnan.

WP_20130608_041

Ruuvipaalu asennetaan holkkiin.

WP_20130608_037

…ja sitten vain asennuspuuhiin.

WP_20130608_048

Ruuvipaalun porausta.

image

Paalut alkavat olemaan paikoillaan.

WP_20130608_058

Ruuvipaalu paikoillaan.

Koneasennettavien ruuvipaalujen poraus oli huikean nopeaa! Etenkin ensimmäinen paalu upposi maahan parissa minuutissa. Parin paalun kohdalla tuli vastaan este (juuri?), jolloin paalua täytyi hieman ohjailla esteen ohi ja sitten lopuksi suoristaa.

WP_20130608_054

Tässä kohtaa tuli vastaan este, luultavasti juuri, joka piti ensin alittaa ja sitten vain suoristaa.

Kaikki paalut olivat  kohdillaan noin klo 12.00.

image

Kun paalut olivat paikoillaan laitettiin suojakangas, jotta pohja pysyy ilmavana ja ilman kasvustoa.

WP_20130608_062

Pohja alkaa olemaan valmis.

Rakennuksen alle tulevat paalut ovat hyvin paikoillaan, maa oli tarpeeksi jämäkkää. Terassin kohdalla maa oli sen verran savista, että paaluja täytyy jatkaa jatkopaloilla, jotta saamme ne tarpeeksi syvälle ja tukeviksi.

image

Valmis alusta ja perusta! Sitten vaan alapohjan tekoon.

Päivän päätteeksi urakoitiin vielä salaojat ja saunapallo paikoilleen. Sen jälkeen kaivinkone vielä tasasi maan rakennuksen ympäriltä.

WP_20130608_056

Saunapallo paikoilleen. Hieman helpompaa käyttää kaivinkonetta apuna, kun itse ryhtyä lapiohommiin…

WP_20130608_060

…ja vielä pari ”viikseä salaojille”, niin että vedet ohjataan rakennuksen luota pois.

Kellon ollessa noin 14.00 oli koko urakka valmista. Aivan uskomattoman nopeaa toimintaa. Lähtiessään miehet kertoivat tekevänsä kaikenlaista rakentamiseen liittyvää, ja tarjoituvat tulemaan avuksi jos tarvetta ilmenisi. Lisäksi tarjoutuivat vielä lainamaan työvälineitä. Mieltä lämmittää kun urakkaan saa töihin näin reippaita ja avuliaita ihmisiä – ihan omasta pikku kylästä!

WP_20130608_003

Homma pulkassa ja äijät pääsivät viikonlopun viettoon.

WP_20130608_014

It’s a wrap!

Malttamaton mieleni sai hykerrellä tyytyväisenä, kun työ eteni niin nopeasti ja sai lyhyessä ajassa vaivattomasti selkeää jälkeä.

5 thoughts on “Perustus: Ruuvipaalu

  1. Onko kaikkien ruuvipaalujen yläpäät saatava samaan korkoon vai miten saitte puurungon vaateriin ? Onko joku lisäosa jolla korot saadaan samaksi ?

    • Moikka, kyllä ne tuli saada vaateriin, mutta jokaista paalua sai säädettyä helposti.
      Meillä tosiaan tuli ammattilaiset koneen kanssa ja heillä oli laseri ja kokemus, joka helpotti & nopeutti asiaa huomattavasti.

      Käsipelillä sai säädettyä viimeiset säädöt oikeaan korkoon. Ristimitassa oli pientä heittoa, joten yhtä kulmaa kiilattiin 2*6 painekyllästetystä veistetyllä kiilalla. Tämä oli ammattilaisen soveltama ratkaisu.

  2. meillä myös hienosäätö tehtiin paaluja putkitongeilla pyörittämällä. pari terassinpaalua otti isoon kiveen vajaan metrin syvyydessä, ne poikkastiin rälläkällä oikeaan korkoon. me tilasimme ruuvipaalu-onlinestä kotimaiset paalut , hyvin pelas ja paris päiväs pihassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s