”Mikadosta” taapeli

WP_20130504_007

Saavuttua työmaalle meitä odotti aurinkoinen sää ja suurehko lautakasa. Aamulla kun hommiin ryhdyttiin oli sää muuttunut kuurottaiseksi sateeksi.

Viime viikonloppuna saimme iloksemme mennä landelle selvittämään jättiläisen ”Mikadoa”. Tiedättehän sen lapsuuden pelin, jossa tikkukasasta koittaa kerätä tikkuja itselleen, niin ettei muut tikut liiku?

Ystävällinen metsurimme kuljetti lankut ja laudat sahalta takaisin tontille.  Hän soitti meille paikan päältä ja kysyi lupaa jättää lankut lähelle hiekkarantaa, paikkaan jossa olimme viime kesänä polttaneet erittäin näyttävän (lue: hälyttävän) rovion. Paikka on ihanteellinen puutavaran kuivumiselle, kunhan osaamme taapeloida oikein. Hän kertoi vienneen 2 traktorin kuormallista tukkia sahalle ja toi yhden täpötäyden kuorman lastattuna kakkosnelosella, kakkosvitosella ja lautatavaralla.

IMG_2241

Koska koemme olevamme hieman kaupunkilaistolloja, näissä kyläläisten piireissä, niin kuuntelemme korva tarkkana metsurin ohjeita. Ajattelin puhtaasta ystävällisyydestäni jakaa hänen arvokkaat neuvonsa, jos sattumoisin sinäkin löydät itsesi jonain päivänä suurehkon Mikado -pelin äärestä? 😉

Metsurin mieleenpainuvin neuvo on, että pitää olla tarkka. Tuon neuvon otimme kirjaimellisesti.

Ensin pitää tasata maa, jonka päälle asetellaan suuret aluspuut, eli tukit. Pisimmät lankut ovat 4 m. Täten ohje on, että niiden alle tulee laittaa 4-5 tukkia tasaisin välein.

IMG_2239

Aluspuut asettelimme vatupassin avulla ja aika nappiin meni. Aikaa kului odotettua enemmän. Mutta toisaalta rakennushommissa tuntuu eniten kuluvan aikaa kaikelle pohjatyölle, sille näkymättömälle ja tylsälle hommalle…

Tässä vaiheessa soitimme metsurille hieman epäilevinä omista taidoistamme: ”Miten tarkkaan tukkien tulee olla vatupassissa? Voiko haapa- ja kuusilankkuja taapeloida sekaisin?”. Metsuri totesi hieman huvittuneena:”Taisitte ottaa neuvoni hieman turhankin tarkkaan. Ei se nyt niin nokonuukaa ole!”.

IMG_2244

Alimpaan kerrokseen kaksi lankkua päällekkäin. Merkitsin tussilla H=haapa & K=kuusi – jotta olisi hieman nopeampaa hahmottaa missä löytyy mitäkin.

Kun aluspuut ovat paikallaan ladotaan pisimmät lankut, 2 yhtä pitkää päällekkäin ja väliin jätetään lankun verran ilmarakoa. Ainoastaan pohjakerroksessa on 2 lankkua päällekkäin, muissa lankun kerran. Ladottujen lankkujen päälle asetellaa rimoja ja sitten uusi kerros lankkuja, samassa linjassa alla olevien lankkujen päälle. Ideana on varmistaa, että ilma pääsee kiertämään taapelin välissä.

Yksi suurimmista haasteista on löytää pitkiä lankkuja suuresta kasasta. Lisäksi kuurottainen sade tekee haastelliseksi huomata nopeasti haapa- ja kuusilankkujen eron. Ero täytyy märästä lankusta katsoa oksien tiheydestä, mitä enemmän oksia, niin silloin on kyse kuusesta. Haavan tunnistaa siitä, että oksia on harvemmassa ja kuiva kohta hohtaa valkoisempana. Lankkuja voi puulajikkeesta huolimatta latoa sekaisin.

IMG_2243

Aikamoinen palapeli löytää saman mittaisia lankkuja sekalaisesta kasasta…

IMG_2247

Lankun verran väliä, jotta ilma pääsee kiertämään.
Taapelin leveydeksi suositeltiin 2,5 – 3 m.

Harmillisesti aika ja rimat loppuivat meiltä tyystin kesken, joten edessämme on ahkerointia tulevana pitkänä viikonloppuna. Aiomme saada taapeloinnin valmiiksi ja myös rakentaa suojan. Neuvona saimme, että suojan tulee olla 30 cm korkeammalla kuin ylimmät lankut, jotta ilma pääsee hyvin kulkemaan.Nyt toivomme vain, että lankkukasa ei ehdi vääntyä liikaa, ja saamme ne vielä taapeloinnin kautta suoriksi. Sen aika näyttää?

Metsurin arvio on, että taapeloitu kasa ehtii hyvin kuivua juhannukseksi, joten näillä näkymin aikataulumme on edelleen hyvässä vauhdissa.

Taapelointikokemusta rikkaampana, ymmärrän nyt perusteellisesti mitä ”kukin taplaa tyylillään” tarkoittaa. Näitä taapelointitapoja ja -tyylejä on varmasti yhtä monta variaatiota, kun taapelin tallaajiakin 😉

ps. Aion päivittää tämän artikkelin vielä, kun  saamme taapeloinnin valmiiksi, joten jos sinua kiinnostaa lukea ja nähdä kuvat lopullisesta taapeloinnista, niin poikkea jälleen ensi viikolla 🙂

Taapeloinnin viimeistely 

Onneksi tuli pitkä viikonloppu! Saimme hyvin tehtyä taapelin loppuun ja mitä parasta saimme nauttia aurinkoisesta säästä. Viime kerralla loppuivat rimat, joten haimme niitä lisää. Taapeli eteni vauhdilla, kun oli tukeva alusta. Päädyimme tekemään laudoille oman taapelin. Lopuksi teimme katteen lankkutaapelille, mutta jätimme lautataapelin kattamatta, koska päättelimme ettemme tule käyttämään lautoja mihinkään ”näkyvään” tai ”ratkaisevaan” rooliin. Lankut tulemme käyttämään rakennuksen runkoon.

Ohessa vielä kuvakavalkaadia loppukiristämme.

lankkutaapeli taapelidetali lautataapeli

molemmattaapelit valmistaapeli

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s