Resepti: Torpan limppu

Nyt täytyy heti alkuunsa myöntää, ettei tämän leivän leipominen onnistu pelkällä grillillä. Mutta tämän leivän voi valmistaa ennen mökille lähtöä, koska se vain paranee mitä kauemmin se saa ”imeytyä”! Vinkkinä, tätä leipää voi myös viedä tuliaisina.

Torpan limppua on todella vaivatonta tehdä, mutta sen valmistamiseen tarvitsee varata riittävästi aikaa.

WP_20130329_010

Valmiin limpun maku vain paranee päivä päivältä, kun muistaa säilyttää sitä kelmuun kiedottuna ja viileässä.

IMG_2203

Limpusta voi leikata pienillä piparimuoteilla kauniita alkupaloja. Päälle voi laittaa mitä ikinä keksii, kuten esim. munakastiketta ja persiljaa koristeeksi. Bon apetit!

Torpan limppu (saaristolaisleipä), n 3 kpl 

1 l appelsiinimehua (tai piimää)

2 ps kuivahiivaa

1 rkl merisuolaa

10 dl vehnäjauhoja

4-5 dl ruisjauhoja

3 dl kaljamallasta

3 dl vehnäalkioita

3 dl siirappia

1/2 dl auringonkukansiemeniä (tai kurpistansiemeniä tms.)

1/2 dl seesaminsiemeniä

Päälle paistovaiheessa:

1 osa siirappia

3 osaa vettä

Valmistusohjeet:

Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi ja lisää siirappi & merisuola.

Sekoita kuivat aineikset keskenään. Sekoita kuivat ainekset appelsiinimehuun, voit käyttää apunasi puuhaarukkaa. Anna taikinan kohota n 2 h. Kumoa löysähkö taikina muotteihin ja koristele  vielä halutessasi siemenillä. Voit käyttää tavallisia leipämuotteja, tai myös piirasvuoan irrotettavalla reunalla, jolloin leivästä tulee pyöreä ja lättänä. Paista leivät 175 asteisessa uunissa alimmalla ritilällä. Pensselöi siirappivettä paiston puolivälissä, eli noin 1h kuluttua ja anna vielä paistua 1h lisää. Voit välillä vielä pensselöidä lisää siirappivedellä. Kumoa valmiit limput ritilälle viileentymään ja kääri ne lopuksi tuorekelmuun. Limppu on parhaimmillaan n 2 pvän kuluttua ja maku vain paranee!

Vinkki: Leipätaikinaan voi myös raastaa hieman appelsiininkuorta. Pese appelsiini, raasta oikein ouhella ja pienellä raastinterällä, noin 1 tl tai oman maun mukaan.

IMG_2182

IMG_2189

IMG_2194

Taikina kohoaa mukavasti takan lämmössä.

 

image

Paistovalmiit limput menossa uuniin. Koristeluna kurpitsansiemeniä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s