Kannattaako omien puiden kaataminen omaan käyttöön?

Omien puiden hyötykäyttö rakentamiseen herättää selvästi erilaisia reaktioita, niin odotettuja kun odottamattomia. Tosin tuntuu, että tässä vaiheessa astutaan jälleen sellaiselle maaperälle, jossa jokaisella on oma näkemyksensä ja kokemuksensa. ”Ja-a, siis lautamökkiä olette suunnitelleet. Eikös se kannattaisi tehdä hirrestä?”

20edb694d05280704b1bd97a95506718

Puut on hyvä kaataa talvella, viimeistään maaliskuussa. Sahan terä pitää erityisesti tuoreesta puusta, jolloin ei tule liikaa kitkaa. Tämä olen jo oppinut sahalla vieraillessa 😉
Kuva Pinterest. com

Tätä samaa vastakkaisasettelua sai useasti kohdata omaa taloa rakentaessa. Kuka oli milloin sitä mieltä että ”kyllä se takka täytyy olla varaava” vs. ”kyllä nykyaikana kiertoilmatakka on se järkevin ratkaisu” jne.  Riippuen kenen kanssa keskustelee, niin saa jos minkälaisen näkemyksen ja mielipiteen.

Ei sinällään, hienoa että ihmiset ottavat asioita esille ja toki niistä voi aina keskustella. Parhaillaan keskustelun tuloksena on, että sitä on vieläkin vakuuttuneempi omista valinnoistaan.  Tässä kohtaa täytyy vain ottaa asian puinti eräänlaisena itsensä haastamisena, jolloin oma pohdinta parhaillaan joko vahvistuu ja kirkastuu – tai vaihtoehtoisesti muuttuu!

Mutta näihin omien puiden käyttöön takaisin. Tuntuu että ”alan ammattilaiset” pitävät meitä ihan ”kaupunkitolloina”, kun fiilistelemme että olisi niin hienoa hyödyntää omia puita rakennusmateriaalina. Samalla saa tonttiakin harvennettua, mikä tuo sinällään paljon plussaa valoisuuden kannalta. Jos itse lähtisimme kaatamaan suunnitellut määrät kuusia, niin olisi edessämme monien vuosien urakka.

3049f27bd7dee170632aa985b9e4e3d1

Tämmöisiä puita ei ole kun ”Amerikan maalla” 😉
Kuva Pinterest.com

Metsurimmehan katsoi, että tontilta voisi kaataa 20 kuusta, joista 12 kuusesta saisi runkotavaraa. Tätä runkotavaraa voisimme siis hyödyntää rakentamisessa. Hyvällä lykyllä saisimme vielä tuosta tehtyä jotain lautoja? Loput ostaisimme. Tosin luulen, että taannutaan 80-luvun kioskikäytäntöön ja kärrätään puut sahalle ja esitetään kysymys: ”mitä näistä kannatta tehdä”?

Näiden 20 kuusen lisäksi tulisi kaataa rakennuksen alta joitain haapoja ja koivuja. Urakkaan metsuri arvioi 10 h työtä, sekä vielä lisäksi puiden viemisen sahalle. Hintalapuksi hän arvioi sellaisen n 750 € + alv. Aika hinnakasta, mutta vaihtoehtona se tarkoittaisi kuitenkin valtavan määrän omatoimista sahaamista (emmekä todellakaan ole ammattilaisia, jolloin on vaarana että puut kaatuilevat omavaltaisesti ja metsästä kuuluisi: ”oho, sinnekö se menikin”?).

Itseäni kyllä kiinnostaa kovastikin antaa metsurin tehdä työt, onhan hän se ammattilainen. Asiaa alkoi myös tukemaan juuri lukemani artikkeli Meidän Mökki -saitilta, jossa käsiteltiin asiaa. Artikkelin pääsanoma oli, että kyllä kannattaa. Ohessa linkki artikkeliin:  http://www.meidanmokki.fi/artikkeli/rakennuspuut-omalta-tontilta

Ei tässä voi muuta kun kokeilla ja katsoa oliko se sen arvoista. Tosin voihan asiaa aina katsoa myös muusta näkökulmasta kuin ainoastaan taloudellisesti, eli kenties ajansäästöllisesti ja turvallisuuden kannalta?

Palaan siis tähän asiaan, kun olemme jälleen kokemusta rikkaampia tai jos metsuri onnistuu saamaan meidät toisiin aatoksiin? …mikä kyllä olisi yllättävää, ajatelleen että se on hänen ansiotyötään…?

df68461226c47c83bdf378b464056027

Meidän omat puut kärrätään traktorilla, mutta voihan sen näinkin tyylikäästi tehdä!
Kuva Pinterest.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s