Tontin taustaa

Voi rakas lukija, tunnen jo kärsimystä puolestasi koska nyt tulee varmasti paljon juttua ja nopeita käänteitä…

Tontillani on pitkä historia ja en voi olla kuin kiitollinen isoisoisälleni ja isälleni, heidän sinnikkyydestään ja anteliaisuudesta.

Alunperin tonttini “kruununjalokivi”, eli upea hienohiekkainen uimaranta – oli tarinan mukaan se päällimmäinen syy, miksi kyseinen palsta maata ajautui sukuni omistukseen.

maisema

Näkymä naapureiden suuntaan, lounaaseen/länteen.
Kuva omasta kuva-arkistosta.

Isäni isovanhemmat hankkivat hehtaarikaupalla maata Päijät-Hämeen järvimaisemasta, kun he 1920-luvulla menettivät kartanomaansa lamavuosien takia.

Isoisovanhempani olivat päättäneet perustaa siipikarjatilan jossa oli kalkkunoita, hanhia, ankkoja, ruskeita ja valkoisia kanoja, silkkikanoja, kääpiökanoja, sekä helmikanoja. Tarinan mukaan isoisoäitini oli erityisen ihastunut hiekkarantaan, jonka hiekanjyväset olivat pehmeää silkkiä jalkojen alla. Rantaviivaakin oli ruhtinaallisesti. Hienohiekkaista uimarantaa kaunisti myös monta vuotta kahdeksankulmainen pukukoppi. Tästä minun täytyy vielä jostain kaivaa kuva esiin, koska voisin olla varma että isältäni semmoinen voisi löytyä. Kun sen löydän tuon sen toki tännekin näytille!

Kesäpaikasta muodostui pian suvun kokoontumispaikka, jossa mm. valmistettiin itse jäätelöä. Jäätelönvalmistukseen oli talvisin sahattu suuria jääkuutioita, joita säilytettiin sahapurussa kesään asti. Tilalla viljeltiin myös mm. parsaa ja maissia –joita yritimme siskoni kanssa epätoivoisesti kopioida joitain kesiä sitten, huonolla menestyksellä.

Tarinan mukaan elämä muuttui isoisoisän kuoltua 1945. Tuolloin paikan omistus siirtyi isoisälleni. Isoisäni päätti antaa suuresta tilasta tontteja lapsilleen; isälleni, sedilleni ja tädilleni. Yksi sedistäni sai rantatontin. Hänellä oli erilaisia suunnitelmia, kuten sinne piti tulla mm. mökkiä ja tenniskenttää – heti hiekkarannan yhteyteen. Loppujen lopuksi sinne tuotiin siirrettävä jalas- ja leikkimökki. Tonttiaan vastaan setäni sai juppiajan huippuvuosina suurehkon lainan. Noh, tuolloin tultiin myös alas  yhtä nopeasti ja niin surullisesti kävi, että hän menetti tontin pankin omistukseen.

Tässä välissä naapuritontille ilmestyi uudet omistajat, kolme naishenkilöä. He rakensivat itselleen vapaa-ajan viettopaikan. He eivät tehneet meihin tuttavuutta, vaan tyytyäivät aktiivisesti seuraamaan meidän rantatouhujamme.  Vaikka pankki omistikin hiekkarantatontin, niin saimme käyttää uimarantaa vapaasti. Jossain vaiheessa 1990-luvun loppupuolella pankki päätti myydä tontin. Pankinjohtaja oli ystävällinen henkilö, koska oli yhteydessä isääni, jolle kertoi myyntiaikeista. Myynti järjestettiin yleisesti ja tuohon huutokauppaan oli myös naapuritontin rouvat saapuneet. Isääni huolestutti, että menetämme tuon uimarannan ja jollain tapaa sai onneksemme ostettua rantatontin takaisin suvun omistukseen!

Isäni oli kauaskatseinen ja koska koki, että hänellä oli tarpeeksi hoitamista omassa kesäasunnossaan, naapuritontilla, niin hän päätti ohjata tontin suoraan meille lapsille, eli neljälle sisarukselle.  Tontti oli vuosia sisarustemme yhteisomistuksessa, kunnes tuli aika järjestää jokaiselle sisarukselle oma palsta maata. Päätimme yhteistuumin miten tilan eri palstat jaetaan. Minulle päätyi sitten kun lottovoittona tämä ihana hienohiekkainen uimaranta ja sen takana olevat maat, yhteensä noin 2,5 ha maata. Vuosituhannen alussa kunta sitten päätti kaavoittaa maat, ja jälleen kerran oli onnea matkassa, että olimme jotenkin valveutuneita suunnitelmista. Saimme miltei sanella mitä toivoimme tontille. Joten täten rantayleiskaavaan merkittiin ”loma-asuntoalue”, jolle saa sijoittaa: loma-asunnon, saunan, vierasmajan, sekä muita talousrakennuksia. Enimmäismäärä on kuitenkin neljä.

Vierasmajan ja saunan enimmäiskoko on 25 neliötä,  mutta saunan saa rakentaa lähemmäs rantaviivaa (15 m vs. 30 m).

Tontin maat vaihtelevat, koska siellä löytyy rantaviivaa, hiekkarantaa, kosteata maata, sekametsää, kalliota… Tällä erää fokuksemme on rakentaa aivan hiekkarannan tuntumaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s